Tips voor lunch op het werk

Ik zie in de praktijk dat bij de meeste mensen die ik begeleid met afvallen het goed lukt om op de aanbevolen manier te ontbijten. Ook de avondmaaltijd is doorgaans geen probleem. Maar wat ik vaak te horen krijg is dat lunch op het werk toch lastig blijft. Vooral omdat een snelle sandwich niet meer tot de mogelijkheden behoort. De omstandigheden op het werk verschillen natuurlijk erg per persoon. De één lukt het net om 15 minuten pauze te nemen, de ander heeft een heel uur. Bij sommige bedrijven hebben ze een magnetron of zelfs een hele keuken met alles erop en eraan, bij andere bedrijven moeten de mensen het doen met een waterkoker. Vaak vinden mensen één of twee simpele lunch opties dat voor hun werkt en wijken daar dan ook niet van af, simpelweg omdat ze niet goed weten wat ze anders kunnen doen. En dit is zonde want variatie in je voeding is juist zo belangrijk voor je gezondheid. Net zoals genieten van je lunch op werk ook belangrijk is! Daarom wil ik je graag op weg helpen met wat tips.

 

Kook wat extra bij de avondmaaltijd

Het is even vooruit denken maar dit zal je verder weinig extra tijd en moeite kosten. Kook je bijvoorbeeld ’s avonds een gerecht met kip, zorg er dan voor dat je meteen genoeg kip meekookt voor de lunch. De volgende ochtend doe je de kip met wat sla in een lunchbox. Vervolgens voeg je bijvoorbeeld een avocado, een lente uitje en wat kerstomaatjes toe en klaar is je kipsalade. Je kan de dressing beter pas op je werk toevoegen. Door azijn wordt het blad van de sla langzaam zacht en slap. Als je sla lang van te voren mengt met dressing verliest het dus zijn knapperigheid. Neem de dressing mee in een klein bakje of zorg ervoor dat je een fles olijfolie en bijvoorbeeld balsamico azijn op je werk hebt staan.

 

Koken in bulk

Je baan op zich vergt vaak veel tijd, focus en planning en voor veel mensen blijft er door de week misschien wat minder tijd, of motivatie, over voor de voorbereiding van een dagelijkse lunch. Alleen al het moeten bedenken van een gezonde lunch kan op dagen dat je het druk hebt een vervelende taak lijken. Daarom zou je ervoor kunnen kiezen om op zondag één of twee uurtjes in de keuken te staan om een aantal gerechten in bulk te koken. De gerechten kun je vervolgens in vriezer bestendige zakjes of diepvriesbakjes invriezen. Sommige gerechten blijven ook een paar dagen goed houdbaar in de koelkast. In de ochtend haal je het uit de vriezer en je hoeft het alleen nog maar op te warmen op je werk. Let er wel op dat eten nooit twee keer mag worden ingevroren dus check wel altijd even op de verpakking of het al eens eerder ingevroren is. Groente die veel water bevatten zoals komkommer kun je beter niet invriezen. Er komt bij dat soort groenten namelijk zoveel water vrij bij het ontdooien dat er weinig van overblijft. Voorbeelden van maaltijden die je makkelijk in bulk kan koken: soep, rijstschotels, risotto, vlees- en groente maaltijden, ei muffins en frittata’s. Probeer ook af en toe te experimenteren met nieuwe recepten. Koken is voor veel mensen een plezierige bezigheid en het kan een rustgevend effect hebben. Door in bulk te koken bespaar je ook nog eens geld.

 

Lunchtrommel met vakjes

Een lunchtrommel met vakjes is een goede investering als je het Fit Me programma volgt. Je kunt ’s ochtends beslissen waar je die dag trek in hebt en de vakjes vullen met bijvoorbeeld stukjes fruit, stukjes groente, olijven, leftovers, een gekookt ei en rolletjes vleeswaren. In nog geen 5 minuten heb je zo je lunch al klaar!

 

Supermarkt tips

 

Uiteraard geven wij vers bereide maaltijden de voorkeur maar blijkt dit toch echt te lastig voor je te zijn, of misschien zou je dit wel graag willen maar schiet het er toch vaak bij in vanwege tijdgebrek. Dan kun je in de supermarkt ook kant en klare lunchopties vinden die met een kleine aanpassing ook binnen het Fit Me programma passen. Heb je een magnetron op je werk dan zijn bijvoorbeeld de kant en klare stoommaaltijden een goede optie. Heb je geen magnetron dan zijn de maaltijdsalades een goede optie. Vaak zit er wel wat pasta, couscous of aardappeltjes in die maaltijden maar die kun je makkelijk achterwege laten. Als je genoeg tijd hebt in je pauze kan je natuurlijk ook zelf gemakkelijk wat producten kopen in de supermarkt waarmee je in een omslag een lekkere salade kan maken. Koop een zak gemengde sla, verschillende rauwkost naar keuze en voor je eiwitportie producten als makreel, gerookte zalm, kipfilet of ham.

Kortom, het is even omschakelen en wennen aan het idee van geen brood meer kunnen eten. Ook vergt het iets meer planning, maar je zult al gauw de voordelen merken van je nieuwe manier van lunchen. Je voelt je fitter, je hebt geen last meer van de after-lunch dip en je verliest gewicht. Voor je het weet wil je niet meer terug!

2018-04-25T09:47:10+00:00